Kuifie in die kollig

7 redes waarom Kuifie koe(ë)l is

Vanjaar kon ek al die Tintin-boeke aanskaf en saam met die wêreldberoemde jong joernalis (wat nooit sit en skryf nie…) sy 24 avonture herlees en herleef.  Daar is 7000 redes waarom ek dol is oor Tintin, maar dit bêre ek vir ’n ander keer…  Hier is 7 redes hoekom Kuifie koe(ë)l is.

1. Kuifie, die vreeslose avonturier

Nie net is hy die vreeslose bestuurder van menigte motors en motorfietse nie, hy het ‘n vlieglisensie en stewige seevoete.  Hy durf die wilde weste van Amerika te perd aan, maar ook die wilder donkertes van die Kongo en die Suid-Amerikaanse oerwoud.  In Indië ry hy op olifante en in Tibet bevriend hy ‘n yeti.  Is daar iets wat Kuifie nie kan doen nie?

2. Kuifie Kanniedood

Ja, Kuifie kan nie doodgaan nie.  Om die waarheid te praat, Kuifie is doodgelukkige, want meer as een maal (selfs in een avontuur!) sien Kuifie die raampies van sy lewe voor hom flits,net om dikwels op wonderbaarlike maniere die dood te ontsnap.  Ja, Kuifie kan nie doodgaan nie.

3. Kuifie is vriende met almal (wat saakmaak)

Behalwe vir Bianca Castafiore – en erken dit, daar is geen persoon bo háár nie – het Kuifie ander BBP’s in sy binnekring.  In Die sigare van die Farao bevriend ons held die Maharaja van Gaipajama, in Amerika ontmoet hy die Swart-Voet-indiane se Sachem Mol-met-die-Skerp-Oog, in Tibet is hy vriendelik met die klooster se Groot Ab en, danksy die suksesvolle poging om sy septer betyds terug te kry, raak Kuifie en Koning Muskar VII van Saldonië boesempêlle.  O, en om nie te vergeet dat Kaptein Sardyn ook van adellike afkoms is nie.

4. Kuifie is altyd* die nederige held

Soms duik Kuifie in riviere om sy vriend Chang te red.  Ander kere hoor hy die noodkrete van ’n dame wat deur ’n boef oorval word, net om op ’n filmstel in te hardloop.  Maar elke keer help hy waar hy kan.  Hy tou treine in Kongo en baklei teen boelies in Peru – Kuifie is altyd die nederige held.

*Dalk nie altyd nie.  Spokie red sy baas se bas op meer as een geleentheid.

5. Kuifie, die wêreldreisiger

Kuifie het al poskaarte van regoor die wêreld gestuur.  In sy eerste avontuur besoek hy die kommunistiese state van die USSR voordat hy gaan kyk wat in die Belgiese Kongo broei.  (Dit is ongelukkig die verste suid wat ons held in Afrika afkom; helaas het hy nooit ’n hout kameelperd langs die N1 gekoop nie.)  Hy besoek Suid-Amerika, die Balklande en die Midde-Ooste meer as een keer en klim die Tibettaanse pieke op soek na sy jeugvriend Chang wat hy in China ontmoet het.  Buiten vir Antarktika bly Australië die enigste kontinent waarheen Kuifie ons nie neem nie – dit nadat booswigte vlug 714 na Sydney kaap.  Maar wie wil nou down under wees if you’ve been up there?  Ja, Kuifie was op die maan, in 1954 al!

6. Kuifie is meertalig

Nooit vind Kuifie dit moeilik om met sy maats te kommunikeer nie.  Hieruit moet ons aflei dat Kuifie ’n gebore linguis is en tale baie maklik aanleer.  Dis veilig om te sê Kuifie is vlot in Frans (sy huistaal), Engels (maar ook Skots wat op en om Die Swart Eiland gepraat word), Chinees (sy beste vriend Chang het hom moontlik geleer), Arabies (hy word aangestel as Prins Abdullah se baybsitter) en Spaans – hy keer immers oorloë in twee Suid-Amerikaanse lande.  Kuifie dra ook basiese kennis van Sioux – die taal van die Swart-Voete – en, danksy die hulp van die verlore verkenner Ridgewell, leer Kuifie die taal van die Arumbayas.

Tintin in 102 tale beskikbaar – hy’s ’n meertalige mannetjie, voorwaar!

7. Kuifie skiet kolskote

In Kuifie in die Kongo kan dié skerpskutter nie verstaan waarom hy heeltyd ’n bok misskiet nie.  Hy vuur skoot na skoot, net om te besef hy het ’n hele trop platgetrek.  Reeds hier is dit duidelik dat Kuifie altyd kolskote skiet.  As jy my nie glo nie, vra maar vir Bobby Smiles, wat op die harde manier sy les geleer het.

2 thoughts on “Kuifie in die kollig

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.