Altyd anoniem; soms antoniem

An(t)oniem deur Philip Rademeyer & Penelope Youngleson, met Jaco Nothnagel en Maryke Nel.  Regie deur Philip Rademeyer.

An(t)oniem

Een van die geheime hoogtepunte op die US Woordfees vanjaar was An(t)oniem – ’n klein show oor twee mense wat in die 21ste eeu liefde nie vind nie.

Ontmoet vir Jakob.  Met ‘n J, anders is dit Kakob.  Dit beteken agterbaks; agterkruiper; gatkruiper; oorkruiper; hakskeenbyter.  Wie moet jy wees as jou naam dít van jou sê?  Daarom kies hy iets wat by hom pas: sensitive_soul_84.

Meet Cecilia.  It means blind.  Parents – sometimes they do this on purpose.  Celia is getting a pug, but not getting laid; turning 27, but feeling 72.  She wonders if she’ll ever Mr Right – to the point that she goes, wrongfully, for Mrs. Right.   If only she knew what se wanted.  Therefore she goes by the alias of stevie_wonders_why.

Op die verhoog is twee slaapkamers – die binnesfere van twee desperate siele, elk netjies afgerond met detail wat boekdele oor die eienaars spreek.  Dis danksy die internet dat sensitive_soul_84 en stevie_wonders_why mekaar se wêrelde betree, maar net deur die veilige ruimte van ’n rekenaarskerm en eers ná ’n aantal skreeusnaakse scenario’s – Cecilia maak glads of sy eintlik ’n Afrikaanse nooi is en Jakob word gevra of hy dick pics wil ruil.  Ons lag, want die karakters is net ’n spieëlbeeld van dit wat ons reeds ken.

Die vennootskap tussen die skrywers Philip Rademeyer en Penny Youngleson werp vrugte af in hierdie tragikomedie waarin enige aanlyn-hofmaker hom- of haarself sal herken.  Danksy die komedie resoneer Jakob (Jaco Nothnagel) en Cecilia (Maryke Nel) se desperate eensaamheid eerder as wat dit die gehoor irriteer.   Boonop sorg Cecilia se stories oor die stereotipes wat sy ontmoet dat die twee hoofkarakters se menslikheid na vore tree.  (En erken dit, online dating krap die vreemdste stereotipes uit elke hool denkbaar)

Dit is uiteindelik die kombinasie van goeie karakterisering deur die skrywers en besonderse toneelspel deur talentvolle akteurs wat aan Jakob en Cecilia ‘n egtheid gee waarmee die gehoor identifiseer.

Cupid se aanlyn kantoor maak dit vir almal maklik om anoniem te wees.  Dis hier waar jy jouself kan herbedink en na eie wense kan bemark.  Maar selfs die onsigbare sielsgenoot waarmee jy al vir hoe lank chat kan jou antoniem wees, en dit is juis wat ons, met diepe meegevoel vir die karakters,  in hierdie anti-romanse vind.

An(t)oniem 2

Sou An(t)oniem, ‘n Rust Co-Operative-produksie, by die ander feeste wys, maak seker dat jy ’n kaartjie het.  Philip Rademeyer is nie verniet vir die Fleur du Cap vir Beste Nuwe Regisseur genomineer nie.  Die foto’s hierbo (deur Jacques Ensink) bied slegs ‘n klein blik op ‘n klein show wat vanjaar op die Woordfees uitgeblink het.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.